Az oldal jelenleg ZÁRVA van!

Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Kultúra

http://www.ocist.hu/

A zirci Ciszterci Apátság turisztikai fejlesztése

Komplex turisztikai fejlesztésre kerül sor Zirc városában. A fejlesztések befejezésének várható időpontja 2012. szeptember 30.

Az Apátság a turisztikai vonzerő fejlesztése révén egyedi, tematikus bemutatóhellyé válik. A fejlesztések eredményképpen az kialakításra kerül Apátság családbarát, látogatóbarát,  interaktív szolgáltatásainak köre, valamint megvalósul az integrált látogatómenedzsment-rendszer. A szórakoztatva tanítást a kiállításokon az érintőképernyős interaktív terminálok és a többérintős képernyők biztosítják, a beépített monitorok pedig sokrétű történeti és művészettörténeti tartalmat szolgáltatnak majd.

Fontos cél, hogy a zirci Ciszterci Apátság a 21. század embere számára is mintegy a "nyugalom szigete" legyen, a látogató mind vizuálisan, mind atmoszférája szempontjából egy olyan világba érkezzen, amely eltér a hétköznapokban megszokottól, és a kulturált pihenést, ismeretszerzést, valamint a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

Az Apátságban megvalósuló projektelemek:

 • Ciszterci Látogatóközpont létrehozása (az 1182-ben alapított apátság nyolcszáz éves múltjának és műtárgyainak bemutatása interaktív eszközök segítségével, audioguide-os vezetéssel egy különleges hangulatú - fényekre és zenére épülő - kiállítás keretében).
 • Látogatási útvonal kialakítása az apátságban (Ciszterci Látogatóközpont, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Reguly Antal Műemlékkönyvtár, díszlépcsőház, apátsági templom, középkori kolostor romjai, díszudvar, oktatási kabinet).
 • Oktatási és filmvetítő kabinet kialakítása, itt kerül levetítésre a látogatási útvonal elején az Apátság falai között zajló egykori és mai életét bemutató (játékfilmes és dokumentarista elemekből komponált) film.
 • Apátság főhomlokzatának, valamint díszudvari mellékszárnyainak felújítása (díszkivilágítással).
 • Apátság díszudvarának helyreállítása, növények telepítése, díszburkolat létesítése, padok és kerékpártároló elhelyezése.
 • Díszlépcsőház helyreállítása.
 • Középkori kolostor romjainak feltárása, helyreállítása (2. ütem).
 • Ajándékbolt kialakítása (apátsági ajándéktárgyakkal és a környéken előállított "Bakonyicum" termékekkel).
 • Turisztikai információs pont kialakítása (érintőképernyős terminállal), amely a környék nevezetességeit és rejtett értékeit mutatja be.
 • Vizesblokkok kialakítása.
 • Akadálymentes látogatás biztosítása.


A Rákóczi téren megvalósuló projektelemek (Zirc Városi Önkormányzat)

1. Tereprendezési munkálatok elvégzése.
a. támfal építés
2. A teret átszelő és övező utak kialakítása, parkolók építése, utcabútorok elhelyezése.
a. sétautak építése
b. világítás, lámpatestek
c. Király kút építése
d. út- és térburkolat kiépítés
e. parkolók kialakítása, útépítés